dijous, 1 de maig del 2014

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Feliç dia del treballador bloggers! I la millor manera de celebrar-ho... és com veieu fent feina!

El passat cap de setmana 5-6 d’abril es va realitzar una trobada d’Agrupaments Escoltes i Guies de la Demarcació de Girona a la Bisbal d’Empordà.
 
24 d'un total de 25 agrupacions de la demarcació
de Girona vàren assistir a l'esdeveniment.
Vaig pensar que, dins el món del lleure, els anomenats popularmentcaussón molt importants per l’educació no curricular dels infants i joves. I que per tota la feina que fan, es mereixien un post! (es mereixen molt més però jo aporto el meu granet de sorra promocionant-los una micona).

De fet, de publicitat en necessiten ben poca perquè com explicava David Batlle, el comissari del MEG de la demarcació de Girona, l'escoltisme cada cop atreu més persones i això es va comprovar aconseguint l’objectiu de l’esdeveniment del mes passat, demostrar que la demarcació gironina està “més viva que mai”.

I és que sumant-hi totes les altres demarcacions (de l’Alt Ter, el Baix Llobregat/ Garraf/ Alt Penedès, el Barcelonès, Catalunya Central, Nord-Occidental, Tarragona i el Vallès/ Maresme) agrupen més de 20.000 escoltes i guies al nostre país, que són reconeguts per les organitzacions internacionals del moviment escolta i guia. Però no anem tan lluny encara! A Catalunya… tenim el MEG.


Què és MEG?
MEG són les sigles que corresponen a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
ES defineixen com una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat.

Us quedarà molt més clar amb aquest vídeo que pots trobar a la web o clicant a la imatge: 

Els MEG formem part de la Federació Catalana d’Escoltisme i GuiatgePerò hem dit que no es quedava aquí… no! L ’escoltisme i el guiatge constitueixen el moviment juvenil més nombrós del planeta.

Exacte, exacte! És un moviment mundial!
Trobem el World Organitzation of the Scout Movement (WOSM), en català: Organització Mundial del Moviment Escolta, és una organització mundial, independent i sense ànim de lucre que té l'objectiu de promoure la unitat i l'enteniment de l'escoltisme d'arreu del món, així com facilitar la seva expansió i desenvolupament. Està present a  161 països, amb més de 40 milions de membres. I també World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), l’Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escoltes (WAGGGS) és l’associació de voluntariat que recolza la pràctica de l’escoltisme femení i el guiatge en 145 països, amb més de 10 milions de noies escoltes i guies.

El que m’agrada més del cau és que els nens i nenes aprenen jugant. Us deixo un enllaç on podeu trobar directament jocs per treballar l’educació emocional, diferents valors, cohesió grupal, implicació social, interculturalitat, entre d’altres. 

Dins el CAU trobem diferents branques, diferents grups que es divideixen per edats, que generalment són:
Castors i Llúdrigues, de 6 a 8 anys
Llops i Daines, de 8 a 11 anys
Ràngers i Noies Guia, d'11 a 14 anys
Pioners i Caravel·les, de 14 a 17 anys
Truc, a partir de 17 anys

A partir del mètode escolta i guia, cada agrupament desenvolupa el seu propi projecte educatiu, adaptat a l’entorn on es troba i en funció de les seves necessitats i característiques concretes.

Per un òptim funcionament, alguns dels caps (voluntaris) que en formen part assumeixen tasques concretes de gestió i representació de l’agrupament, organitzades en diversos càrrecs (cap d’agrupament, secretari/a, administrador/a, responsable pedagògic/a, animador/a de l’espiritualitat o consiliari, etc.). Tots els i les caps conformen el Consell d’Agrupament, que és el seu màxim òrgan de decisió.

EduRepte va fer una petita entrevista a 3 caps de diferents caus, i aquí teniu la seva experiència:

La Marta és del AEiG Sant Narcís, i és cap de Castors i Llúdrigues.
  • Quin és l’ideari del grup escolta que formes part? Ens pots dir els 5 valors que creguis que es treballen/ s’aprenen més al cau?
Penso que al nostre cau, la idea principal en la que es basem és l’educació en l’exemple i en els valors. A partir d’aquí, a cada unitat treballem uns objectius o uns altres depenent de les “necessitats” del grup.

És decisió difícil triar quins són els cinc valors més importants ja que, de tots, no en destaca un per sobre dels altres al meu entendre. Tot i així, els cinc primers que em vénen al cap serien el respecte, el companyerisme, el treball en equip, el servei, l’esperit crític... Entre molts altres.
  • Quines són les activitats estrelles, les que agraden més? 
Depenent de l’edat amb la que ens trobem al davant seria vàlida una resposta o una altra. En general, penso que els moments de jocs conjunts amb tots els infants de la unitat són molt bons. Per altra banda també agraden molt totes aquelles activitats relacionades amb un “eix d’animació” que tenen un objectiu final. Els tallers també són activitats que agraden força, sobretot quan no estan molt marcats i els nens i les nenes poden deixar volar la seva imaginació.
  •  Quin perfil de nens/es teniu al vostre cau?
No crec que pugui definir un perfil molt pautat d’infants al cau. Infants procedents de barris i escoles molt diferents, tenim diversitat i tothom hi és benvingut.

  • T’ha marcat personalment formar part d’un cau? Perquè?
Porto quinze anys al cau. Crec que amb aquesta afirmació sola ja responc la pregunta però sí, el cau m’ha marcat personalment. Créixer en l’entorn del cau, tot i que només sigui els dissabtes a la tarda, es nota. Hem conviscut, hem compartir, hem après moltes coses, hem passat moments bons i de no tan bons, però tot això et queda per sempre.
Quan era petita al cau hi trobava un espai on hi podia fer coses que no podia fer enlloc més, perquè sí que és veritat que a l’escola podies jugar a les hores del pati amb els companys, però no era el mateix, ni de bon tros.
Un cop et fas gran i passes a ser cap, al cau hi trobes molts sentiments i emocions diferents als de quan eres petit. Veus que, d’alguna manera, has de retornar tot allò que has rebut des que eres ben petit. Fer de cap omple molt, veus que els infants aprenen de tu igual que tu d’ells, i això és genial. 

  • És vox populi que els que formeu part d’un cau no teniu gaire temps lliure, que en penses, és certa la frase de “no puc, tinc cau” ?
Hahaha! Sí!!! Potser és una de les frases que més diem – si no és la mateixa una de semblant. Un cop passes a fer de cap, els caus no són només els dissabtes a la tarda; reunions, excursions, preparacions, trobades...
Molta gent des de fora es pregunta que per què hi dediquem tant de temps si tampoc rebem res a canvi; jo crec que és una mica addictiu. Algunes vegades deixes de fer coses que t’agradaria molt fer per estar al cau, però compensa. A més, estàs al cau amb gent que hi portes convivint “tota la vida”,  els caps són la teva colla d’amics, no et perds tantes coses... J


L’Isaac també és cap, de les unitats de Llops i Daines, i forma part de l’Agrupament Sant Cugat de Salt.

  • Quin és l’ideari del grup escolta que formes part? Ens pots dir els 5 valors que creguis que es treballen/ s’aprenen més al cau?
L’ideari de molts agrupaments és el de l’associació a la que pertanyen. En el nostre cas MEG de Catalunya.
1- Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom.
2- Estimem el treball i volem fer les coses bé
3- Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots
4- Som decidits i afrontem les dificultats sense por
5- i última, un xic personal: Sempre a punt, cresta amunt! (perquè som una mica punkys!)

  • Quines són les activitats estrelles, les que agraden més?
Les excursions i els campaments són les primeres, sens dubte. Després el top 10 d’activitats varia en funció de l’edat. Des de jocs infantils com mata-conills, el “tot s’hi val”, raids d’aventura en grup passant per descobertes d’entitats o espais de reflexió dels més grans.


  • Quin perfil de nens/es teniu al vostre cau?
El nostre agrupament té més de 50 anys i sempre ha estat a la mateixa zona, això fa que els nostres nens/es siguin majoritàriament del barri vell de Salt i que ara, quan hem arribat a ser caps, portem als nens dels que eren els nostres caps (sisi, tot un xic endogàmic). 
La realitat social de Salt no és la mateixa de l’agrupament, per això en els últims dos anys hem volgut fer un projecte d’integració a fi que persones amb menys recursos puguin gaudir del cau.

  • T’ha marcat personalment formar part d’un cau? Perquè?
Oi tant. Al cau convius amb gent de diverses edats, caràcters i orígens diferents, fet que t’enriqueix però a vegades et posa a prova. És una bona manera de posar-te límits, superar-los i aprendre alhora que t’ho passes de conya.
A vegades em faig la mateixa pregunta... com seria jo si no hagués anat al cau? Em dona una mica de yuyu pensar-ho, perquè penso que ara podria ser un killo de Salt.

  • És vox populi que els que formeu part d’un cau no teniu gaire temps lliure, que en penses, és certa la frase de “no puc, tinc cau” ?
La veritat és que una mica enfeinats si que anem. Quant la gent descansa i té vacances nosaltres preparem campaments, sortides i això es nota... tot i això, no és la única cosa que fem, perquè és molt fàcil trobar-te amb persones que estan al cau i infinitat d’entitats més...
El que ens pot fer concloure és que la gent del cau és gent compromesa i sempre busquen el temps per fer coses, cosa que ens fa estar gairebé sempre enfeinats!


I per últim, tenim les vivències i experiència de'n Martí, cap de Pioners i Caravel·les i també cap d’Agrupament, del AEiG Les Gavarres.
  • Quin és l’ideari del grup escolta que formes part? Ens pots dir els 5 valors que creguis que es treballen/ s’aprenen més al cau?
Tot i que el nostre cau forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i és una entitat emparada per l’església nosaltres vivim l’espiritualitat de forma més encarada al creixement persona i al esperit crític de cada infant i jove, utilitzant recursos per reflexionar sobre diversos temes de la nostra societat. Tant mateix també utilitzem camises com a símbol per cada unitat i per descomptat el foulard.

Dins el nostre cau també ens regim per les tres opcions escoltes, país, persona/educació i espiritualitat.
Compromís
Respecte
Treball en equip/companyerisme
Esperit crític
Servei / solidaritat
  • Quines són les activitats estrelles, les que agraden més?
Campaments, sens dubte, però trobades i intercanvis també són activitats que es gaudeixen molt.
  • Quin perfil de nens/es teniu al vostre cau?
El perfil dels nostres nen/es és de classe mitjana, la majoria de famílies bisbalenques.
  • T’ha marcat personalment formar part d’un cau? Perquè?
Si, perquè tot el que aprens i vius amb el foulard penjat al coll et marquen per sempre. Perquè l’escoltisme i el guiatge no és només fer excursions i campaments, és una escola de vida on els nens/es i joves adquireixen una escala de valors tot jugant i passant-s’ho bé. Perquè treballes per una transformació social on et sens útil amb la feina que fas. Perquè el voluntariat és el que fa gran aquest moviment. Perquè quan mires enrere i veus tot el que has viscut, és d’una satisfacció enorme. Perquè quan dissabte a dissabte veus els infants i joves, amb aquella cara de felicitat que arriben, amb l’orgull de portar el foulard, te’n adones que fas la feina ben feta.

  • És vox populi que els que formeu part d’un cau no teniu gaire temps lliure, que en penses, és certa la frase de “no puc, tinc cau”?
La veritat és que la frase ‘No puc, tinc cau’ és ben certa, però per nosaltres el compromís que tenim amb l’escoltisme i el guiatge va més enllà, i no ens fa mal dedicar moltes hores del nostre temps lliure a preparar activitats i campaments. Tot i així una feina ven organitzada permet encara comptar amb moltes hores del nostra temps.
En Martí, en una de les acampades del AEiG Les Gavarres

MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ MARTA, ISAAC I MARTÍ!


I als lectors, espero que us hagi agradat i si teníeu algun petit dubte si entrar a formar part d’un cau, espero que després de llegir aquest post no dubteu ni un segon! Jo n’hi m’ho pensaria i hi entraria avui mateix!


I per acabar, us vull ensenyar com es fa el nus de l’amistat que es fa en els fulards (element típic dels caus, juntament amb la pròpia camisa de cada agrupament, la flor de lis i el trèvol).


Cliqueu per anar al YouTube i veure com es fa el nus de l'amistat!
Com era evident no podia faltar una mica de creativitat i fer-vos moure les manetes! Ara tots a practicar!!

Deixeu-me els vostres comentaris si us ve de gust, sobre si sou d'un cau, experiències o anècdotes que volgueu compartir, jo me les llegiré i comentaré amb moltes ganes! Gràcies per llegir!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada