dimecres, 26 de febrer del 2014

El FIMO i les noves manualitats

Hola bloggers!!

Benvinguts de nou a la revolució de les manualitats, on us vaig informant de què està de moda, què es porta més i inspirar-vos amb noves idees!

No esteu cansats de treballar la plastilina? D’arribar a casa amb la figureta i que se’ns caigui i es deformi, o que la tinguem plena de pols i impossible de netejar en una estanteria? No voleu innovar?? Per això .... Avui toca FIMO!!!!!

Què és?
El FIMO és la marca registrada de la pasta de moldejar o argila polimèrica que s’endureix al coures al forn. Aquesta és la marca més coneguda, però també podem trobar Sculpey, Kato Polyclay, Cernit, Clay Color...

Es tracta d’una pasta més dura, que abans de utilitzar-la s’ha d’amasar una mica amb les mans, perquè amb el calor es fa més moldejable. Aquest és un dels dos inconvenients que té, que pels nens més petits, costarà una mica d’amasar. Hi ha qui utilitza una màquina laminadora de pasta per escalfar el FIMO.

Un avantatge claríssim és que es poden barrejar colors. Recordeu segur que amb la plastilina, quan barrejaves colors sempre quedava el típic color marró (color merda d’oca...).
Doncs això no passa amb el FIMO, pots fer tots els colors de la gama cromàtica!!!

Avantatge número dos, el FIMO no és tòxic, està basat en PVC, un polímer plàstic format de varies mol·lècules de clorur de vinil! Inconvenient número dos, quan està al forn, el procés de polimerització és tòxic. No us preocupeu, un cop refredat el forn, es pot fer servir per cuinar tranquilament!
Això implica simplement que quan coem el FIMO no s'ha d'obrir la porta del forn fins que s’hagi refredat, així no respirarem els vapors tòxics sobretot despresos quan es cou massa temps o a altes temperatures.

Més avantatges: un cop dura, la peça es pintar i vernissar, enganxar a peçes metàl·liques, de fusta, i a altres components...

Com començar?
Material: 
- Tovalloletes humides
- FIMO
- Material de fusta i/o metàl·lic per ajudar a subjectar les peçes al forn.
- Paper vegetal per coure al forn.
- Rodillo per aplanar

En una superfície plana i plastificada hi passem una tovalloleta humida perquè el FIMO agraeix una mica de humitat. Igualment farem amb les mans, les netejarem amb la tovalloleta.

Tallem la pastilla de FIMO del color que desitgem i el començem a amasar, fins que sigui moldejable al nostre gust.
Jo vaig escollir verd i groc, i els vaig barrejar per aconseguir diferents tonalitats, veieu tot el procés per fer una fulla:





També vagi fer boletes (abalorios) per fer-ne collarets. És important deixar-hi el pal de fusta perquè el forat no es tenqui mentres està al forn!
També vaig fer un aglà com a penjoll i un mussol que el convertiré en un fermall.


Quan tenim tooootes les creacions acabades, les posem sobre el paper vegetal dins el forn (prèviament escalfat durant 10 minuts) i ho deixem 20-30 minuts a 115ºC-130ºC (cada argila polimèrica és diferent i s'ha de consultar el temps i temperatura a les instruccions).

Mireu com vaig conseguir que no es deformés l'aglà, aguantant el pal de fusta amb dues pinces d'estendre roba!!!! Molt pràctic!


Mentres es polimeritza i es refreda, podem aprofitar per netejar la taula, les mans i sobretot endreçar el FIMO, cada color ben embolicat amb paper film.
I amb un obrir i tancar d'ulls ja tindrem les nostres peces!!!!!!
A mi només em faltava enganxar el mussol a l'agulla, i buscar uns cordills pels penjolls:

 QUÈ US SEMBLEN? US AGRADA COM ENS QUEDEN?


Voleu més idees? Mireu quines creacions més he fet:


Uns pollets que he fet per regalar en un casament que vaig la setmana vinent!
Súper cuquis!!!!

També vaig fer-me una albergínia-aguanta-sobres-de-tè, perquè sempre m'acaba caient l'etiqueta dins la tassa i a partir d'ara ja no tindré aquest problema!!! Quines formes farieu vosaltres?

Un altre collaret amb formes més geomètriques:

I fins i tot clauers!!! Us ensenyo els que vàrem realitzar en el curs de monitors i directors de l'Escola Empordà, en el minimonogràfic que ens va impartir en Quim Diaz! Recordeu que si voleu fer un clauer s'ha de coure amb el forat i l'anella ficada, perquè no es tanqui! Quan sigui fred, hi haurem d'afegir unes gotes de pegamento.
Moltes gràcies nois i noies per deixar-me penjar els vostres donuts-clauers!!!!!!

 
Mireu quin botó m'he fet! Encara he de trobar on cosir-lo!

Si busquem més idees, podeu consultar el meu Pinterest o buscar-ho per altres blogs, google... El nom en anglès és "Polymer clay", de ben segur que trobareu moltes coses interessants com per exemple, com fer aquest fantàstic girasol!

M'encantaria que les compartissiu amb mi!

ANIMEU-VOS A PROVAR-HO!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada