dimecres, 26 de febrer del 2014

El FIMO i les noves manualitats

Hola bloggers!!

Benvinguts de nou a la revolució de les manualitats, on us vaig informant de què està de moda, què es porta més i inspirar-vos amb noves idees!

No esteu cansats de treballar la plastilina? D’arribar a casa amb la figureta i que se’ns caigui i es deformi, o que la tinguem plena de pols i impossible de netejar en una estanteria? No voleu innovar?? Per això .... Avui toca FIMO!!!!!

Què és?
El FIMO és la marca registrada de la pasta de moldejar o argila polimèrica que s’endureix al coures al forn. Aquesta és la marca més coneguda, però també podem trobar Sculpey, Kato Polyclay, Cernit, Clay Color...

Es tracta d’una pasta més dura, que abans de utilitzar-la s’ha d’amasar una mica amb les mans, perquè amb el calor es fa més moldejable. Aquest és un dels dos inconvenients que té, que pels nens més petits, costarà una mica d’amasar. Hi ha qui utilitza una màquina laminadora de pasta per escalfar el FIMO.

Un avantatge claríssim és que es poden barrejar colors. Recordeu segur que amb la plastilina, quan barrejaves colors sempre quedava el típic color marró (color merda d’oca...).
Doncs això no passa amb el FIMO, pots fer tots els colors de la gama cromàtica!!!

Avantatge número dos, el FIMO no és tòxic, està basat en PVC, un polímer plàstic format de varies mol·lècules de clorur de vinil! Inconvenient número dos, quan està al forn, el procés de polimerització és tòxic. No us preocupeu, un cop refredat el forn, es pot fer servir per cuinar tranquilament!
Això implica simplement que quan coem el FIMO no s'ha d'obrir la porta del forn fins que s’hagi refredat, així no respirarem els vapors tòxics sobretot despresos quan es cou massa temps o a altes temperatures.

Més avantatges: un cop dura, la peça es pintar i vernissar, enganxar a peçes metàl·liques, de fusta, i a altres components...

Com començar?
Material: 
- Tovalloletes humides
- FIMO
- Material de fusta i/o metàl·lic per ajudar a subjectar les peçes al forn.
- Paper vegetal per coure al forn.
- Rodillo per aplanar

En una superfície plana i plastificada hi passem una tovalloleta humida perquè el FIMO agraeix una mica de humitat. Igualment farem amb les mans, les netejarem amb la tovalloleta.

Tallem la pastilla de FIMO del color que desitgem i el començem a amasar, fins que sigui moldejable al nostre gust.
Jo vaig escollir verd i groc, i els vaig barrejar per aconseguir diferents tonalitats, veieu tot el procés per fer una fulla:





També vagi fer boletes (abalorios) per fer-ne collarets. És important deixar-hi el pal de fusta perquè el forat no es tenqui mentres està al forn!
També vaig fer un aglà com a penjoll i un mussol que el convertiré en un fermall.


Quan tenim tooootes les creacions acabades, les posem sobre el paper vegetal dins el forn (prèviament escalfat durant 10 minuts) i ho deixem 20-30 minuts a 115ºC-130ºC (cada argila polimèrica és diferent i s'ha de consultar el temps i temperatura a les instruccions).

Mireu com vaig conseguir que no es deformés l'aglà, aguantant el pal de fusta amb dues pinces d'estendre roba!!!! Molt pràctic!


Mentres es polimeritza i es refreda, podem aprofitar per netejar la taula, les mans i sobretot endreçar el FIMO, cada color ben embolicat amb paper film.
I amb un obrir i tancar d'ulls ja tindrem les nostres peces!!!!!!
A mi només em faltava enganxar el mussol a l'agulla, i buscar uns cordills pels penjolls:

 QUÈ US SEMBLEN? US AGRADA COM ENS QUEDEN?


Voleu més idees? Mireu quines creacions més he fet:


Uns pollets que he fet per regalar en un casament que vaig la setmana vinent!
Súper cuquis!!!!

També vaig fer-me una albergínia-aguanta-sobres-de-tè, perquè sempre m'acaba caient l'etiqueta dins la tassa i a partir d'ara ja no tindré aquest problema!!! Quines formes farieu vosaltres?

Un altre collaret amb formes més geomètriques:

I fins i tot clauers!!! Us ensenyo els que vàrem realitzar en el curs de monitors i directors de l'Escola Empordà, en el minimonogràfic que ens va impartir en Quim Diaz! Recordeu que si voleu fer un clauer s'ha de coure amb el forat i l'anella ficada, perquè no es tanqui! Quan sigui fred, hi haurem d'afegir unes gotes de pegamento.
Moltes gràcies nois i noies per deixar-me penjar els vostres donuts-clauers!!!!!!

 
Mireu quin botó m'he fet! Encara he de trobar on cosir-lo!

Si busquem més idees, podeu consultar el meu Pinterest o buscar-ho per altres blogs, google... El nom en anglès és "Polymer clay", de ben segur que trobareu moltes coses interessants com per exemple, com fer aquest fantàstic girasol!

M'encantaria que les compartissiu amb mi!

ANIMEU-VOS A PROVAR-HO!

dimarts, 18 de febrer del 2014

LLEURE VS. ESCOLA _ II tertúlia: temps d’oci

Bon dia bloggers!!

M’agradaria iniciar la II tertúlia del blog EduRepte!

Avui us proposo un debat sobre l’educació en el lleure i l’educació a l’escola: quina és la teoria, com hauria de ser, i com es porta a la pràctica en realitat.

L’idea em va sorgir al veure el programa de TV3 “Amb ulls de nen”, exactament el capítol “OCI” del dia 30/01/2014. 

Va ser molt interessant, es qüestionaven si els nens tenen realment temps per no fer res. Temps lliure de veritat, temps per avorrir-se.

Actualment els nens/es tenen quasi totes les tardes ocupades amb extraescolars, però el que potser no hem pensat és que una activitat extraescolar no hauria de ser per estudiar més, hauria de ser divertida i que juguessin... no oblidem que les activitats extraescolar també entren dins el sac d’activitats de lleure!!

Què més hi tenim dins els sac?
L’ horari de menjador escolar, colònies, transport escolar, casal de vacances, serveis d’acollida (mal anomenat guarderia matinal), ludoteca, campaments, rutes de muntanya, activitats extraescolars, excursions escolars, camps de treball i evidentment els caus, casals de joves i esplais. Les activitats de lleure són totes les que no són lectives curriculars.
El lleure té tres funcions bàsiques, les anomenades 3D: diversió, descans i desenvolupament personal.

I en què es basa el lleure? L’educació en el lleure es basa en el joc. En el joc segur, DIVERTIT, on els nens estan ben atesos, amb respecte, adequat a les edats dels infants, amb qualitat pedagògica... i és que amb el joc podem treballar tantes coses, tants valors...!!

En la meva opinió, la diferència entre l’educació dins i fora l’escola és que en el lleure s’aprenen més valors, més educació emocional. (estic parlant segons l'educació que ens oferten en el nostre país)

Valors que ens diferenciaran com a persona en un futur, que reflexaran els nostres interessos, ens ajudaran a escollir un camí algun dia. Els valors són els principis que ens permeten orientar el nostre comportament en funció de realitzar-nos com a persones, són font de satisfacció (com explicava en Xavi Giró).

Diferències bàsiques del lleure i l’escola:

Escola
Lleure
Temari curricular a seguir
Més flexible
Obligatori
Voluntari
Assignatures
Educació amb valors
Dins l’aula
Més dinàmic
Estricte, temari establert
Adaptable, més moldejable
Objectiu principal: aprendre, formar-se acadèmicament
Objectiu principal: passar-ho bé i divertir-se jugant
Avaluacions constants
Tots els nens són iguals, no es puntua

Les dues vessants de l'educació són necessàries per formar els nens/es del demà!!

INTERCANVI D'OPINIONS, PREGUNTES PER PENSAR:
Per acabar, us deixo algunes preguntes per pensar i si us animeu, per contestar i fer un petit debat!

1. Creus que els casal es poden fer en les instal·lacions de l’escola? Durant vacances de Nadal per exemple, utilitzar el pati i el gimnàs o algunes aules per per-hi casals. Ho trobes bé o creus que els nens/es han de canviar d’instal·lacions per canviar d’aires?

2. Creus que les activitats extraescolars es poden considerar temps d’oci? És un temps lliure del nen/a, però en realitat estan aprenent, assistint a classes de música, llengües o repàs...

3. Creus que està bé que cada cop les escoles incorporin a les aules jocs, dinàmiques i activitats perquè els nens aprenguin d’una manera més atractiva i experimental?

4. L’estona de menjador hauria de ser considerada de lleure o d’escola? Les persones responsables són monitors/es però s’estàn ensenyant bons hàbits, higiene, comportament...

5. Trobes bé que un casal destini un temps de l’horari a fer deures o quadern de repàs?


ON COMENÇA I ON ACABA EL LLEURE?


dilluns, 3 de febrer del 2014

PHOTOBOOTH vs. PHOTO CALL

Hola bloggers!!
Avui us explicaré què és i com es fa un <<photobooth>>!

LA DEFINICIÓ
La principal base és fer fotografies divertides darrera d’un mateix fons; llavors hi ha diferents variants: utilitzar un fons decorat o simplement un lloc fixe amb una paret maca, utilitzar un marc de quadres gran per emmarcar les vostres cares i utilitzar complements (de roba i vestimenta, o fets a mà)...

Si no ho teniu clar, amb les fotos ho entendreu perfectament!

Hi ha dos variants: PHOTO CALL  VS.  PHOTOBOOTH
  • El photo call és l’acció de fer-se fotografies amb el fons de publicitat típic de les gales  i events. Els fons tenen escrits els logos dels patrocinadors dels events, i conviden a famosos amb interès mediàtic perquè després els puguin entrevistar breument i fotografiar. Així amb la presència de la premsa obtenen publicitat de les seves marques amb la publicació de les fotografies on hi ha el logo dels promotors.

Photocall de la <<Barcelona Shopping Night 2012>>,
amb dues amigues al Stradivarius.
  • El photobooth és més senzill, es tracta només de muntar un petit escenari amb un atrezzo que s’encarregui de l’ambientació i decorat. Últimament s’ha posat molt de moda fer photobooth per festes particulars, festes d’aniversari i també casaments! El resultat sempre és més home-made, però igualment espectacular i divertit!
(així doncs quan parlem de photo call particular, és erroni! En realitat és un photobooth!!)

QUÈ ES NECESSITA?
  • Un fons ben escollit i/o decorat.
  • Un marc per emmarcar-nos les cares (opcional)
  • Vestimenta: perruques, barrets, ulleres... el més estrambòtic possible!
  • Complements: ulleres retros, barrets, bigotis i llavis fets a mà de cartolina.

Plantilles que va fer l'Anna pels complements
En el fons o en el marc s’hi pot posar la data o els noms dels protagonistes de la festa i així es té una fotografia de record, divertida i de tots els participants que es vulguin fotografiar.

EL MEU PHOTOBOOTH:
El meu exemple és un photobooth que vaig fer amb l’ajuda de l’Anna Marrodán, per la festa sorpresa dels 25 anys de la nostra amiga Ari!

Vam fer dos marcs diferents: un decorat amb washi tape i amb pintura dorada sobre cartolina vam pintar el seu nom; i l’altre, decorat amb la tècnica decoupage (si voleu, ja us l’explicaré més endavant!!) més dos detalls de goma eva amb la data i el nom “Ari”!




Vam destinar un racó de l’habitació amb un sofà i una làmpara de peu encesa, per millorar l’il·luminació! Hi havia una tauleta al costat amb totes les disfresses!


I aquestes són les fotos que varen sortir! Nosaltres ho vam disfrutar més que ningú!!!!!!!






I us preguntareu,  i en aquest post on entren els nens???

Primerament, pensem... a quin adolescent no li agrada fer-se MIL fotos amb els seus amics i col·legues??

Però si pensem en una festa més infantil, us aconsello aquestes idees:


Font

I sobretot si hi ha petites princesses que no hi falti aquesta meravellosa idea!
Font
I pels complements?
Els nens poden ser destralers i excitar-se amb les fotos i que es trenquin... Doncs en comptes cartolina... FEM-HO AMB GOMA EVA! Que serà més resistent!
Font 
Font
ESPERO QUE US HAGI AGRADAT I QUE US ANIMEU A FER EL VOSTRE PROPI PHOTOBOOTH!! Amb marca pròpia, deixeu la vostra empremta a les festes!!!